Mighty Final Fight

Nume:                    Mighty Final Fight
Producator:            Capcom
Distribuitor:           Capcom
Anul aparitiei:        1993
Gen:                        Beat 'em up
Mod:                       Single-player
Dificultate:             Medie
Grafica:                  8 / 10
Sunet:                     6 / 10
Nota:                      8 / 10


   Original lansat in 1989 pentru arcade sub numele de Final Fight, jocula fost publicat pentru Nintendo in anul 1993. El urmeaza aceeasi poveste ca in Final Fight: Mad Gang Gear, o organizatie criminala a orasului, au rapit fiica primarului Haggar(un wrestler profesionist) pe nume Jessica. Dupa ce este informat de rapirea ei, primarul se hotaraste sa mearga sa o salveze impreuna cu prietenul ei, Cody si Guy, partenerul de antrenament al lui Cody. Povestea este prezentata intr-un mod mai comic in comparatie cu jocul original din cauza naturii sale satirice. De exemplu motivul lu Belger pentru care a rapit-o pe Jessica e ca sa o forteze sa se marite cu el.

Gameplay

   La inceput, ai de ales dintre cele 3 personaje: Haggar; un wrestler profesionist puternic dar cam incet, Cody, un luptator de strada ce foloseste un stil de arte martiale creat de el combinand Karate si Boxing; Guy, un rapid dar slab maestru Ninjutsu. Jocul introduce un sistem de leveling in care jucatorul castiga puncte de experienta prin infrangerea adversarilor. Sunt 6 nivele de experienta; Cody si Guy pornesc de la primul nivel in timp ce Haggar porneste de la al 3-lea. Dupa ce ajungi la nivelul 4, fiecare caracter va primi o abilitate speciala.
    Este un joc care merita jucat chiar si dupa ce l-ai trecut pe tot. Probabil o sa fii curios sa vezi cum se termina cand il treci cu fiecare jucator in parte pentru a vedea un final putin diferit (personal mi se pare cel mai amuzant cu Cody). Frustrant? Probabil ca atunci cand ai ajuns departe intr-un nivel si pierzi toate vietile, trebuie sa iei nivelul de la capat. Nu este un joc foarte greu, un incepator nu ar putea sa il bata pe ultimul boss din joc sau macar sa ajunga la el din primele incercari.
Cody - Level 1

Tips and Tricks

La inceputul jocului, alege-l pe Haggar. Lasa-te batut si dupa ce continui jocul, alege-l pe Cody sau Guy si vor incepe cu nivelul 3 de experienta la fel ca Haggar.

Cheats

Coduri Game Genie - Nu cred ca va intereseaza ce sunt ele de fapt dar cred ca puteti sa gasiti singuri optiunea "Cheats" sau "Game Genie" in emulator. Emulatorul Jnes are propria baza de date asa ca pentru majoritatea jocurilor veti gasi codurile acolo.

PEVKTYIE                              - Pornesti cu 10 vieti
SZKSNIVG                             - Vieti infinite
PENGZYLE                             - Pornesti cu 9 credite
SZOOLGVG                            - Credite infinite
EXSEYIKZ si IEVAASLT       - Cody este mai puternic
EZEAYTKZ si IAEEAVLT      - Guy este mai puternic
EZXAYTKZ si LAXEAVLT    - Haggar este mai puternic


Cum sa joci jocurile nintendo pe retea sau internet

      Sa joci cu un prieten un joc era usor inainte: puneai caseta in joc, conectati cele doua controllerele, unu tie unu prietenului si incepeati sa va jucati. Acum, folosind cateva lucruri simple, aveti posibilitatea de a trai zilele de glorie si sa jucati jocuri multiplayer.

  1. Pentru inceput trebuie sa va asigurati ca reteaua si/sau conexiunea la internet functioneaza corect. Pentru ca aceasta sa functioneze, ambele computere trebuie sa fie conectate la aceeasi retea. In caz ca vreti sa jucati alaturi de un prieten pe internet, trebuie sa instalati Hamachi si sa faceti o retea.( banuiesc ca va descurcati cu asta)
  2. Alegeti un emulator care accepta jocul in retea ( FCEUX, Jnes sau Nestopia ).
  3. Instalati emulatorul pe ambele computere. Cand instalarea este completa, executati programul pe ambele calculatoare.
  4. Veti gasi optiunea in program sub forma Netplay sau Kaillera. Odata ce ati gasit optiunea, introduceti toate informatiile de care are nevoie. Cel mai probabil, va trebui sa introduceti adresa IP (FCEUX). Pentru Jnes si Nestopia, pentru o conexiune mai buna si mai rapida, recomand sa downloadati de pe site-ul oficial Kaillera aplicatia de server. Altfel, alegeti un server existent de pe lista. Aplicatia de server doar trebuie pornita. Pentru a te conecta la acel server, trebuie sa introduceti IP-ul celui care a creat serverul (in caz ca folositi Hamachi, introduceti adresa IP afisata acolo).
  5. Incarcat ROM-ul (jocul) pe care vreti sa il jucati amandoi. In cazul FCEUX, apasati Optiuni -> Begin Network Play. Pentru Jnes si Nestopia, unul dintre voi va trebui sa creeze un joc iar celalalt sa apese Join. Dupa asta, jocul o sa porneasca singur.
Sfaturi si Avertismente

      Amintiti-va ca este ilegal sa faceti sau sa folositi versiuni de ROM-uri ale jocurilor video cu drepturi de autor de pe computerul dumneavoastsra, daca nu detineti caseta cu jocul original. 


Cum sa joci jocurile Nintendo pe PC

Pentru a juca jocurile pe PC ai nevoie de un emulator. Ce este un emulator? Un emulator este un program care ii permite calculatorului sa preia functiile consolei. Fiind destul de populara si veche,consola Nintendo NES are probabil cele mai multe emulatoare fata de restul consolelor. Pentru ca sunt multe, am sa enumar cateva din cele mai importante emulatoare:

  • FCEUX - Probabil este cel mai bun emulator. Emuleaza excelent sunetul si suporta aproape toate jocurile existente. Interesant mai este ca poate emula si Zapper-ul (light gun-ul). Celelalte functii includ salvarea jocului in orice moment pentru a revenii mai tarziu, screenshot-uri, suport TCP/IP pentru a juca pe internet cu un prieten (serverul nu este asa bun asa ca nu recomand acest emulator pentru a juca pe internet). 
  • Jnes - Este un emulator capabil sa emuleze foarte bine grafica, sunetul, controller-ul si majoritatea jocurilor. Cea mai tare caracteristica este baza de date a cheat-urilor Pro-Action-Replay si Game Genie. Recomand emulatorul pentru suportul Kaillera, ceea ce inseamna ca va puteti juca pe internet cu un prieten.
  • Nestopia - Este un emulator proiectat sa emuleze hardware-ul consolei cat mai exact posibil. Initial doar pentru Windows, Nestopia a fost adaptat pentru sistemele de operare Mac OS X si Linux. La fel ca Jnes, Nestopia are suport pentru Kaillera.
  • RockNES X - Dispune de o interfata grafica excelenta, usor de utilizat. Emuleaza destule jocuri desi la unele dintre ele mai sunt probleme cu sunetul. Are suport pentru LAN iar daca il folositi impreuna cu Hamachi puteti juca atat pe retea cat si pe internet cu un prieten. Dispune si de o versiune DOS numita RockNES.
  • Virtua NES - Este un emulator capabil sa emuleze cele mai multe jocuri Famicom (cele facute in Japonia). Are un sunet foarte bun si modul TV este superb. Cu siguranta este unul dintre cele mai bune emulatoare NES.
Acestea fiind unele dintre cele mai bune emulatoare, nu pot sa recomand unul dintre ele. Datorita vechimii consolei, emulatoarele nu necesita un super calculator sau unul bun. Multe dintre ele isi pot face treaba chair si pe un Pentium la 200MHz. Cum nu pot recomanda unul din ele, va pot sugera sa le instalati pe toate in functie de nevoi. Toate emulatoarele sunt gratuite asa ca le puteti gasi oriunde pe internet dar recomand sa luati ultimele versiuni de pe site-urile producatorilor pentru compatibilitate si performanta.


Ce sunt jocurile pe televizor?

Consolele NES,Famicom si clonele populare in Romania.
Probabil ca multi dintre noi am avut jocuri pe televizor dar multi nu stiu exact ce sunt ele. Totul a inceput in 1985 cand Nintendo a introdus pe piata consola NES (Nintendo Entertainment System) in acelasi timp lansand 17 titluri importante: 10-Yard Fight, Baseball, Clu Clu Land, Donkey Kong Jr. Math, Duck Hunt, Excitebike, Golf, Gyromite, Hogan’s Alley, Ice Climber, Kung Fu,Mach Rider, Pinball, Stack-Up, Tennis, Wild Gunman si Wrecking Crew. Aceeasi consola a aparut in Japonia in 1983 sub numele de Famicom (Family Computer) cu cateva diferente notabile precum designul sau modelul dischetelor. Desi versiuna oficiala vanduta in Europa era NES noi toti am avut console piratate Famicom ... mai pe romaneste Terminator.


Caseta galbena 9,999,999 in 1
        Cunoscute sub numele de Famiclone (Famicom + Clone) consolele piratate au fost vandute in sute de forme si variante in toata lumea. Unii producatori au preferat o abordare mai putin inselatoare, care descrie sistemul ca "TV game", "8-bit console", "multi-game system", sau "Plug & Play", dar chiar si cu aceste nume, nu spun sau nu sugereaza o compatibilitate cu hardware-ul NES/Famicom. Datorita restrictiilor economice, urmatoarea generatie de console (Super Nintendo si Mega Drive aparute la inceputul anilor '90) nu a fost populara in Romania. Cea mai cunoscuta clona in romania a fost Terminator urmata de o clona aproximativ identica cu originalul Famicom numita Pegasus (MT-555 DX). Sistemul mergea cu casete originale sau piratate Famicom, cele  mai multe versiuni veneau cu o caseta de genul "1,000,000 in 1" sau "9,999,999 in 1" care presupunea un milion de jocuri dar acestea fiind maxim 10 diferite iar restul repetandu-se cu nume diferite. Pe langa asta consola mai venea cu un light gun care se regasea in orice consola NES/Famicom originala.